26 juni 2022

Ontwijken van het pad op hole 2

Wat te doen als je op hole 2 het pad wilt ontwijken

Ons bereikte de volgende vraag: Op hole twee sla je op het pad. Nearest point is richting water, bal rolt in deze hindernis bij de drop binnen de stoklengte. Wat te doen?
Het antwoord op de vraag is op zich eenvoudig: de bal moet tot stilstand komen binnen de dropzone en binnen het algemeen gebied. En de hindernis is geen algemeen gebied. Dus rolt hij erin, opnieuw droppen. Rolt hij er weer in: bal plaatsen op de plek waar hij de tweede keer de grond raakte.

Regeltechnisch valt hier wat meer over te zeggen.
Met een situatieschets hieronder maken we een en ander wat duidelijker.

Je bal positie is A, B, C of D. Je moet, als je dat wilt, volledig relief nemen van het pad. Goed uitmeten is dus wel een vereiste. Je mag dus ook niet meer met het puntje van je hakken op het pad staan. Doe je dat niet goed: algemene straf (2 slagen bij strokeplay, verlies van de hole bij matchplay).

Voor rechtshandige spelers zal het nearest point of relief (a/b of c/d) bijna altijd links van het pad zijn. Er is op de meeste plaatsen immers geen ruimte om rechts van het pad te droppen buiten de hindernis zonder dat er nog enig deel van een voet van de speler op het pad staat. In die gevallen is het eenvoudig. Is als uitzondering het nearest point rechts van het pad dan valt de hindernis niet binnen de dropping zone van één stoklengte. De dropping zone is namelijk uitsluitend het algemeen gebied. En daar valt een hindernis, bunker, green en je eigen tee niet onder. Is de dropping zone daardoor heel klein, dan is het nog steeds de dropping zone. Blijft hij in dat kleine gebiedje liggen dan is het goed, maar rolt je bal na de drop tot 2 keer toe in de hindernis, dan plaats je de bal op de plek waar hij bij de tweede drop de grond raakte.

Voor linkshandige spelers zal het nearest point (a*/b* of c*/d*) bijna altijd rechts van het pad zijn. Of je daarbij met je stand in de hindernis komt maakt niet uit. Dat mag (moet) namelijk gewoon. Het is immers een hindernis en geen verboden speelzone. Dus drop je rechts van het pad en rolt de bal binnen de dropping zone richting hindernis, zul je in het water moeten gaan staan om de bal te spelen. Die bal kun je uiteraard onspeelbaar verklaren en met een strafslag kijken waar je dan alsnog uitkomt. Wellicht met de twee stoklengtes vanaf het punt waar de bal ligt alsnog aan de linker kant van het pad. In het water staan mag uiteraard, maar wil je dat niet dan zijn er als linkshandige speler twee opties: de bal spelen zoals hij ligt, dus van het pad. Of de bal onspeelbaar verklaren en één van de ontwijkopties daarvoor gebruiken met één strafslag.

Een vergelijkbare situatie, maar dan spiegelbeeldig heb je op hole 8, na de dam bij de sloot met hole 9.

Tenslotte: bekijk altijd eerst goed je opties voordat je je bal opneemt. Want kom je tot de conclusie dat je het beste van het pad kan spelen en je hebt je bal opgenomen dan krijg je een strafslag vanwege het onterecht opnemen van je bal.

De Handicap- en Regelcommissie

Alle nieuwsberichten over regelsituaties in de baan