28 maart 2018

Over bruggen en dammen

De spelregels inzake bruggen en dammen blijken regelmatig voor verwarring te zorgen.

De spelregels inzake bruggen en dammen blijken regelmatig voor verwarring te zorgen, niet alleen bij de gemiddelde spelers maar ook bij de z.g. regelkenners.  En omdat wij nogal wat bruggen en dammen hebben in onze baan willen wij graag de regels die hierop betrekking hebben onder de aandacht brengen.

Een brug is een kunstmatige constructie over een waterhindernis en behoort tot de waterhindernis, zoals ook is op te maken uit de bepaling rondom de brug. Wanneer een bal op een brug is beland mag er echter geen relief worden genomen voor een vast obstakel (Regel 24-2 Vast Obstakel - Noot I). De brug is een onderdeel van de waterhindernis. Omdat de brug een vast obstakel is, mag wel van de brug af worden gespeeld en mag de brug ook worden geraakt (grounden toegestaan).

Uiteraard is het ook toegestaan om Regel 26-1 (voortzetten van het spel bij een waterhindernis) toe te passen en met 1 strafslag de bal te droppen achter de waterhindernis.

Een dam is veelal een stuk grond over een duiker en heeft geen kunstmatig oppervlakte.  Bij Leeuwenbergh behoren de dammen niet tot de waterhindernis zoals is aangegeven met palen. Van een dam mag dus gewoon vanaf worden gespeeld zonder straf.

H&R Commissie