02 november 2019

Handicaps

Met enige regelmaat krijgt de R&H commissie een verzoek om een handicap naar boven aan te passen..

Als reden wordt vaak aangegeven dat men niet de verkregen handicap kan waarmaken en als gevolg daarvan in wedstrijden nooit een serieuze kans heeft om in de buurt van het podium te komen.

Allereerst is het van belang te begrijpen dat een handicap geen kwestie is van “u vraagt en wij draaien”; een handicap kan alleen worden herzien wanneer daar goede argumenten voor zijn.   In zo’n geval is er ook een vast procedure : na het lopen van 4  kaarten in wedstrijdverband of als Q-kaart binnen een periode van 4 maanden, kan op basis daarvan een verzoek tot herziening worden ingediend. In de eerstvolgende commissie vergadering worden de argumenten gewogen en kan een handicap worden aangepast maar nooit met meer dan 50% van het verschil tussen de bestaande kaart en het gemiddelde van de 4 ingediende kaarten.

Maar om iedereen gerust te stellen die niet zo vaak zijn/haar handicap loopt hieronder het gemiddelde resultaat van alle EGA  (European Golf Association) leden. Dus 60% van alle rondjes onder de buffer blijkt geen enkele reden tot zorg !

 

 

En verder een beeld van de ontwikkeling van een handicap :

 

 

Overigens komt er per 01.01.2021 in Nederland een nieuw handicapsysteem dat dan wereldwijd gelijk is maar daarover later meer.Voor alle vragen over handicaps : handicap@leeuwenbergh.nl
Regel- en Handicap commissie