04 januari 2022

Nazomer en herfstbeelden  

Bart Broersma 29-11-21

Na een natte zomer is de natuur consequent en stelt de herfst onze baan op de proef. Wat een regen en wat een verbazende weerbaarheid! De baan is steeds maar open en de zomergreens ook, prachtig!

We hadden einde zomer al paddenstoelen, maar het wisselgeld is dat we minder herfst paddenstoelen hebben. Er zijn toch wel wat meldingen te doen.
Bijzonder is dat onze inktzwammen (foto 1), die jaren terug hun gezicht alleen rondom de greenkeeperloods lieten zien vrijwel overal te vinden zijn. De sporen vinden hun weg dankzij de altijd aanwezige Hollandse wind, uit alle hoeken waaiend.

 

 

 

Een prachtige crème-gele zwavelzwam (foto 2) naast de boom van het Grote bonte spechtennest, ca 20x25 cm! (H2).  Ook links van H2 een (schijnridder?) zwam gevonden.

Na de treurige beelden van twee dode houtsnippen is er goed nieuws. Op drie plekken heb ik de houtsnip weer gezien, o.a. links van H16. Daar kunnen we blij mee zijn, want de houtsnip is een schuwe vogel, die in ons soort omgeving niet zo vaak voorkomt!

Een leuk vogel/insect nieuwtje. Tussen green H17 en afslag H18 blijkt een van de grote wilgen een groot mierennest in zijn stam te hebben! Vandaar dat de groene specht regelmatig in die omgeving te horen is, met zijn voorliefde voor mieren.

 

De overzichtsfoto laat de witte en gele tee van H18 zien. Linksboven staat de mierenwilg. Inmiddels is een groot stuk ruigte met struiken en wilde planten, links op de foto, ontstaan. Er schuilen hazen, leven steeds meer insecten en vogels zodat we van een kleine biotoop mogen spreken.

Aan de kant van de nieuwe holes zien we veel groei. Rechts van de tees van H16 is ook kleine biotoop aan het ontstaan. Voorheen hadden hazen daar hun nesten met kleintjes in een kale omgeving, waar de zwarte kraaien in de lente op aasden. Nu is er veel meer gelegenheid om te schuilen en de nesten te verbergen.

Het gebied van H16 en H17 is ook aantrekkelijk bevonden door een torenvalk. Ikzelf en andere leden zien hem er met regelmaat vliegen en op een van de masten zitten en uitkijken. We overwegen een valkennest in de middelste mast te plaatsen, kijken of er een echtpaar wil gaan broeden.

De winterperiode breekt aan en ik verbaas me altijd over de dieren die de koude en natte dagen doorkomen. Volgende keer neem ik wat overwinteraars door.

In ieder geval zijn ‘onze’ bijen en de mieren in de winterstand gegaan, in grote groepen knus dicht op elkaar zonder Covid problemen.