25 november 2020

Herfst, de vogeltrek      

In de herfst verandert onze baan van uiterlijk en komt de vogelbevolking ook in beweging.

Eind van de zomer merk je overigens ook al iets aan onze vogels, je hoort en ziet ze wat minder dan gebruikelijk. Het is de tijd van de rui. Na de inspannende broedtijd en voor de vogeltrek worden de versleten veren vervangen; het vliegen is dan wat moeizamer, er komt een stevig verenkleed voor de  winter.

 

De bij ons in de herfst aanwezige Brand- en Canadese ganzen zie je in groepjes grazen (energie opdoen) en regelmatig rondvliegen (spieren sterker maken). Bijzonder is dat het metabolisme van deze vogels verandert. De voeding wordt meer dan in de zomer omgezet in vetweefsel, energievoorraad voor de duizenden kilometers lange tocht naar Afrika.

_____

De zwaluwen van onze baan zijn al enige tijd zuidwaarts vertrokken en ook de meeste roodborstjes. Toch horen we roodborstjes op allerlei plekken in de baan en bij het terras; het zijn de Scandinaviers, die onze winters zacht genoeg vinden en hier naar toe reizen. Eigenlijk zijn onze zomer roodborstjes watjes zou je kunnen zeggen, vogelwatjes dus..   

 

Op onze baan waren ook regelmatig groepjes kramsvogels te zien; ze lijken op de zanglijster, maar vliegen in groepjes (lijster is solist). Ze komen voor onze bessenstruiken, waar ze gezellig kwetterend in rondstruinen.

 

De overlevering verklaart de rode vlek bij de roodborst. Het toen bruine vogeltje streek neer bij Christus aan het kruis om hem te troosten en kreeg wat bloed op zijn borstje… 

 

_____

Dit jaar werd de ijsvogel (rode lijst) regelmatig gesignaleerd, ook in de winter. Hopelijk krijgen we dit jaar weer een zachte winter en zien we dan deze blauwe flits regelmatig langs komen.